вівторок, 7 травня 2013 р.

«Освітня хвиля-2013»: вперед на хвилі знань!


           Давня китайська приказка стверджує, що хороший учитель пояснює, а великий – мотивує. Тож проблема мотивації учнів до оволодіння знаннями здавна була і залишається актуальною. Колектив гімназії №267 Дарницького району м. Києва не залишається осторонь від актуальних питань навчально-виховного процесу. Протягом останньої декади квітня у нас відбувся фестиваль науки і проектів «Освітня хвиля-2013». Головною ідеєю фестивалю стала популяризація науково-дослідницької, творчої та проектної діяльності учнів та вчителів.

Розпочався фестиваль звітною конференцією наукового товариства учнів гімназії «Еврика» , в рамках якої  з представленням власних наукових досліджень виступили гімназисти, які є дійсними членами Малої Академії наук та кандидатами до вступу в МАН. На відкриття конференції в гості до учнівського осередку завітала науковий керівник експериментального дослідження «Естетичні та етичні засади педагогічної майстерності вчителів загальноосвітніх навчальних закладів», що проводиться спільно з Інститутом педагогічної освіти та освіти дорослих НАПН України, кандидат  педагогічних наук Наталія Миколаївна Флегонтова.
 В своїй промові до учнів науковець висловила думку, що знання є скарбом, який стане в пригоді протягом всього життя, розповіла про відомих науковців, які почали свій шлях в науці саме в юному віці, наголосила особливе значення наступності поколінь в науковій праці. Зустріч молодого покоління майбутніх науковців з науковцем сучасним стала символічною. Учні завзято прийняли естафету.
           В ході конференції члени наукового товариства представили власні дослідження, які захищали в різних секціях МАН, зокрема: література, географія та краєзнавство , історія, біологія та практична медицина. В якості глядачів на конференцію були запрошені учні 7-х – 10-х класів, що мають науково-творчий потенціал та бажання здійснювати власні дослідження. Юні науковці розповіли про вибір теми, актуальність та шляхи реалізації власних досліджень, ілюструючи розповіді цікавими історіями з власного досвіду, захисту робіт та спілкування в колі МАН. Участь в конференції стала для більшості учасників ще однією мотиваційною сходинкою до початку власної наукової діяльності на пропедевтичному рівні, а далі, можливо, і серйозної наукової роботи.
         Мотиваційною була також тема конкурсу учнівських есе «Не для школи, для життя вчимося». виставка-захист профорієнтаційного проекту «Мій вибір» учнів 11-х класів, продемонструвала шляхи самореалізації випускників гімназії.  А конкурс на кращу проектну ідею «Море ідей» серед вчителів гімназії сприяв розкриттю творчого потенціалу наших педагогів.
       Вдало пройшла  виставка підсумкових матеріалів учнівських проектів, що були реалізовані колективом у 2012 – 2013 навчальному році. В ході фестивалю було продемонстровано розмаїття форм представлення проектних результатів: виставки, конференції, відкриті засідання предметних клубів, вікторини, квест та  навіть, бал. 
Саме так! Захист творчого проекту кафедри іноземних мов  «Сторінками Віденського балу», присвяченого всесвітньому Дню танцю, відбувся у формі справжнього балу, участь в якому взяли учні 9-х – 11-х класів, вчителі, представники громадськості. Учасники та гості завітали на бал парами і, звичайно ж, у вечірньому вбранні.
       А ще у різні фестивальні дні відбувався справжній вир подій і щодня була нова хвиля емоцій та відкриттів. День «ЄКО-хвиля» був приурочений до Всесвітнього Дня Землі і включав захист екологічного проекту «Світ навколо тебе: дерева» в рамках відкритого засідання клубу «Земля», виставку еко-плакатів, гімназійну акцію по розвішуванню шпаківень «Прилітайте до нас, птахи» та захист проекту «Green wave», присвяченого проблемам охорони природи, рециклювання та здорового способу життя сміття, що відбувся англійською мовою.

     
Фестивальний день  «АРТ-хвиля» відзначився захистом інтегрованого проекту «Обличчя світу» (художня культура + образотворче мистецтво) учнів 11-х класів. На підсумковій конференції учасники проекту представили результати власних досліджень явищ світової культури в формі рефератів та виставку арт-об'єктів, гіпсових масок, розфарбованих та задекорованих в образній стилістиці відповідних  культурних явищ. Відвідувачі виставки мали можливість побачити маски «Обличя Європи», «Обличчя Великобританії», «Обличчя Ірландії», «Обличчя Єгипту», «Обличчя Індії» та  навіть «Обличчя постмодернізму».
      «Хвилька початківців» - так назвали день, що був цілком присвячений творчості учнів початкової школи. В цей день пройшли виставки учнівських робіт, відбулись захисти проектів наймолодших учасників фестивалю «Освітня хвиля - 2013». 


Хочеться особливо відмітити нестандартну педагогічну ідею проекту 1-х класів «Я – особливий, я – унікальний». В рамках захисту проекту першачки продемонстрували на загал свої таланти на виставці «Я талановитий» та набули досвіду складання власних портфоліо. Захист проекту «Букварик» паралелі 1-х класів пройшов у формі свята; проект 2-В класу «Домашні улюбленці» завершився виставкою; проект 2-В класу «Моя співуча пір`їнка» теж завершився виставкою проектних матеріалів, що були представлені у формі батьківських щоденників, в яких батьки за завданням класного керівника власноруч фіксували спостереження за дітьми з метою виявлення їхніх особливих здібностей; захист проекту паралелі  4-х класів «Мандруємо материками та океанами» пройшов у формі природознавчого  квесту «За 40 хвилин навколо світу», в ході якого змагались між собою змішані команди з учнів різних класів. На думку учасників, саме такий формат команд сприяв налагодженню доброзичливих стосунків між учнями паралелі. Ключовою  подією цього фестивального дня стало свято відкриття книжкової шпаківні в рамках Всеукраїнської ініціативи «Додай читання», зустріч з письменницею Євгенією Пірог, яка спілкувалась з учнями в образі казкарки Джинні, та її друзями Балакучим Шпаком і Жар-пташкою. Учні побачили «Срібну книгу», створення якої зафіксовано в «Книзі рекордів України».
      Фестивальний день «Родинна хвиля» запам`ятався
 учасникам  родинною естафетою «Мама, тато і я – спортивна сім`я»,  в рамках спільного проекту 3-х класів «Здорова родина – здорова дитина».

      Участь  у роботі фестивалю дала можливість багатьом учням розкрити свої таланти, сприяла згуртованості колективу, як учнівського так і педагогічного, стала позитивним досвідом впровадження інноваційних освітніх технологій, таких як технологія особистісно орієнтованого, проблемного навчання, навчання у співробітництві, проектна технологія та технологія «портфоліо», сприяла популяризації різноманітних форм роботи. Колектив гімназії з нетерпінням чекатиме наступної «Освітньої хвилі – 2014».
Заступник директора
з науково-методичної роботи гімназії №267
Пірог Аліна Григорівна

3 коментарі:

Unknown сказав...

Я брав участь у фестивалях «ЄКО-хвиля» та «Еврика»! Вони принесли мені масу задоволення та купу емоцій! Я дізнався там багато нового й поділився з іншими деякою інформацією. Все пройшло на найвищому рівні! Я б хотів, щоб такі фестивалі проводилися частіше!

Unknown сказав...

Я приймав участь у фестивалі <>. Проект надзвичайно цікавий! Хотілося б, щоб такі заходи проводилися частіше!

Unknown сказав...

Я приймала участь у фестивалі «ЄКО-хвиля». Цей фестиваль мені дуже сподобався і завдяки йому я дізналася багато нового. На цому естивалі я та мої однокласники намагалися закликати до того щоб ми не забруднювали навколишнє середовище та розповіли які можуть бути наслідки від наших дій. Цей проєкт був не тільки цікавим але й дуже повчальним.